dirigent

jeroenspitteler-e1344937607715-256x300

foto: Marjolein Vinkenoog

Dirigent Jeroen Spitteler begon zijn muzikale loopbaan als jongenssopraan en solist aan de Schola Cantorum van de Kathedraal van Sint Jan in Den Bosch onder leiding van Maurice Pirenne. Hij studeerde klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) maar koos, na afronding van zijn studie, voor de muziek en studeerde vervolgens koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniel Reuss. Hij volgde lessen koor- en orkestdirectie bij onder meer Daan Admiraal, Ronald Kieft en Jan Bogaarts en bij specialisten in renaissance- en barokmuziek zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven.
Tevens studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Sasja Hunnego en volgde masterclasses bij onder andere Meinard Kraak, Dame Malvina Major en Cora Canne Meyer. Hij was jarenlang als zanger werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging en Capella Amsterdam. Momenteel is hij actief bij Capella Pratensis, een ensemble dat zich toelegt op de authentieke uitvoering van muziek van Josquin des Prez en tijdgenoten. Daarnaast vormt hij samen met luitist Israel Golani een duo voor oude muziek genaamd Der Stemme Lusthof.
Hij is vaste dirigent van het Utrechts Vocaal Ensemble en Vocaal Ensemble Photonen te Amsterdam. Verder is hij initiator en dirigent van Ensemble Hermes en vervult hij regelmatig gastdirigentschappen. Zijn muzikale aandacht richt zich op de klassieke vocale traditie in de ruimste zin: van gregoriaans tot hedendaagse koorwerken, zowel a capella als werken voor koor en orkest.