dirigent

Jeroen Spitteler leidt en dirigeert (kamer)koren. Daarnaast heeft hij in de loop van de jaren veel ervaring opgebouwd met het dirigeren van orkesten. Zijn aanpak als dirigent is geënt op zijn ruime ervaring als zanger. Van jongs af aan zong hij al in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch, en sinds zijn conservatoriumstudie is hij actief als solist en als zanger bij onder andere Cappella Amsterdam, de Nederlandse Bachvereniging, Capella Pratensis en Studium Chorale. Ook zijn affiniteit met taal, literatuur, analyse en historische context spelen altijd een grote rol in zijn werk als dirigent. Jeroen is opgeleid tot classicus, en zijn liefde voor muziek en literatuur leidde in de afgelopen jaren tot een nog steeds groeiende stroom van composities voor met name koor.

Het repertoire waarmee hij zich als dirigent bezighoudt, loopt van de vroege middeleeuwen tot aan muziek waarvan de inkt maar net droog is, en van a-capellakoormuziek tot werken voor koor en orkest in grotere bezetting. Hoewel hij zich daarmee als generalist laat kennen, heeft zijn speciale liefde voor de polyfonie van de 16e eeuw geleid tot de oprichting van Ensemble Hermes. Daarin leidt hij zangers en instrumentalisten op om vanuit de oorspronkelijke notatie en door een historische uitvoeringspraktijk te komen tot de essentie van de polyfonie en de meerstemmigheid, de basis van de hele westerse muziektraditie.

Na zijn studie Klassieke Talen aan de UvA studeerde Jeroen koordirectie bij Daniël Reuss aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde lessen bij onder anderen Jos van Veldhoven, Jan Bogaarts en Paul van Nevel. Daaropvolgend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Sasja Hunnego. Momenteel wordt hij als bariton gecoacht door Marcel Reijans en vormt hij met Femke de Graaf een liedduo.

Hij is mede-initiatiefnemer van Couleur Vocale, een succesvolle serie voor kamerkoren in de Waalse kerk in Amsterdam, en begeleidt regelmatig zowel zangers als dirigenten. Naast artistiek leider van het Midsummer Ensemble en het Nederlands Projectkoor is hij vaste dirigent van vocaal ensemble Photonen in Amsterdam, het Utrechts Vocaal Ensemble, Ensemble Hermes en het Basilius College, een vocaal ensemble voor beroepsmusici.