2010

MSV10_eflyer2010
• Johann Sebastian Bach: Komm Jesu Komm
• Carl Philipp Emanuel Bach: Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu

In het 325ste geboortejaar van Johann Sebastian Bach voerde MidsummerVoices muziek uit van de familie Bach: het prachtige dubbelkorige motet Komm, Jesu, komm van J.S. Bach en het oratorium Auferstehung und Himmelfahrt Jesu van een van zijn meest bekende zonen: Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788).

Gebruikte J.S. Bach nog (naast de aria- en koraalteksten) gewoon passages uit het Nieuwe Testament voor bijvoorbeeld zijn Matthaüs Passion, in de generatie van C.Ph.E. putten tekstdichters zich uit om nieuwe creatieve verdichtingen te maken van het passieverhaal en andere bijbelpassages.

De Auferstehung is als het ware het vervolg op het passieverhaal: de Opstanding en de Hemelvaart van Jezus. De stijl van het werk is nog verwant met die van zijn vader maar meer nog dan tevoren wordt er gestreefd naar contrasten en verrassende elementen. Men noemt dit de ‘empfindsamer Stil’, en deze vormt de overgang naar de Klassieke en Romantische periode.

MidsummerVoices stofte in 2010 een onbekend meesterwerk af dat in ruime mate garant stond voor frisse zomeravondconcerten.

 

MidsummerVoices is een initiatief van Stichting Vocaliter