2018

MSE-2018-CR-Lisette-Schenkels

AFGELOPEN ZOMER – MIDSUMMER ENSEMBLE 2018

JOSEPH HAYDN: DIE SCHÖPFUNG

vr.7 september 2018; 20 uur
zo. 9 september 2018; 15 uur 

Geïnspireerd door de oratoria van Händel, en dan vooral Händels Israel in Egypt, schreef Haydn in 1797-98 een stuk dat door velen als zijn meesterwerk wordt gezien. Die Schöpfung beschrijft en illustreert op muzikale wijze het scheppingsverhaal en is gebaseerd op het Bijbelboek Genesis, het boek Psalmen en op John Miltons Paradise Lost (in een vertaling van de Nederlandse Baron Gottfried van Swieten).

De eerste uitvoering was slechts voor de happy few. Onder de genodigden waren gefortuneerde mecenassen, hooggeplaatste regeringsfunctionarissen, vooraanstaande componisten en musici en een grote verscheidenheid aan edelen uit binnen- en buitenland. Buiten dromde de gewone man samen in de hoop het langverwachte stuk te kunnen horen. De menigte werd zo groot dat er dertig politieagenten nodig waren om de orde te herstellen.
Veel van de gelukkige toehoorders schreven gloedvolle betogen over het stuk. Eén van hen schreef in een brief aan de Neue teutsche Merkur: “Er zijn al drie dagen verstreken sinds die gelukzalige avond en nog klinkt het na in mijn oren en in mijn hart. Mijn borst wordt beklemd door een veelheid aan emoties als ik er maar aan denk.”