2020

Une plus petite messe solennelle
Gioachino Rossini | bewerking Jeroen Spitteler

DOMINICUSKERK, AMSTERDAM

Zaterdag 29 augustus
19.30 uur  +  21.15 uur

Zondag 30 augustus
19.00 uur + 20.45 uur

Midsummer Ensemble 2020

COVID dwong het Midsummer Ensemble in 2021 tot een bijzonder project met een kleine estafette van anderhalvemeterconcerten. Op het programma stond een speciale bewerking van het stuk waarmee wij ooit begonnen: de Petite messe solennelle van Rossini.

Anders dan de naam doet vermoeden, is de originele Petite messe solennelle niet bepaald klein. Trouw aan de vorm van een messa solemnis is het een plechtig maar feestelijk werk met veel muzikale versieringen. Met name om dat uitbundige karakter is dit stuk in 2002 gekozen als programma voor het nieuw opgerichte Midsummer Ensemble (toen nog MidsummerVoices).

In 2021 waren we al bijna twee decennia verder. De zangers en instrumentalisten van het gezelschap konden na maandenlang alleen te hebben gemusiceerd weer voorzichtig aan samen repeteren. Een beter moment voor een reprise van deze publieksfavoriet had zich niet kunnen aandienen. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Jeroen Spitteler een nieuwe bewerking voor een klein gezelschap: een klein koor, tien strijkers, vier blazers, één vleugel en één solist.

Deze plus petite messe duurde circa 50 minuten. Daardoor konden we meer kleine concerten geven en zo veel mogelijk mensen de kans bieden om te genieten van diverse monumentale delen uit dit muzikale meesterwerk.

Zelf noemde Rossini de Petite messe solennelle zijn laatste péché de vieillesse (oudedagszonde). Voor het Midsummer Ensemble betekende het een voorzichtig maar niet minder feestelijk begin na een stille periode.