2011

ef-2011Wolfgang Amadeus Mozart:
• Krönungsmesse (KV 317)
•  Litaniae de Venerabilis Altaris Sacramento (KV 243)

In de zomer van 2011 had MidsummerVoices twee werken op het programma staan uit de Salzburger periode van Mozart: de bekende Krönungsmesse (KV 317) en een bijna vergeten werk, de Litaniae de venerabilis altaris Sacramento (KV 243). Beide werken onderscheiden zich door solistenpartijen die in opera’s niet zouden misstaan, uitgebreide koorpartijen, en een bijna symfonische stijl. Toch hebben de stukken elk een eigen karakter.

Zo is de Krönungsmesse geschreven voor strijkers, alleen violen (geen altviolen!) en een combinatie van koper, slagwerk, hoorns, hobo’s en fagotten. Een bezetting die met haar grootse karakter vraagt om een krachtig koor, maar die evengoed vraagt om een grote precisie en vocale wendbaarheid.

De Litaniae hebben een ander soort bezetting met fluiten, hoorns en een prominente dubbele altviool partij, en krijgen daarmee een ander, meer bij een kamerkoor passend karakter.

MidsummerVoices heeft beide karakters en dit programma bood  dus een uitgelezen kans dit te laten horen. Daarbij gaf de uitgebreide bezetting meer musici de kans aan dit 10de project mee te werken.

 

MidsummerVoices is een initiatief van Stichting Vocaliter